Planina Pelion

Uzivajte u jednom obilasku planine Pelion. Sigurno cete ostati zadivljeni njenom lepotom, retkim vrstama bilja,bogatstvom vegetacije,a isto tako I njenim zivotinjskim svetom!

RETKA VRSTA BILJAKA, CVECA, LEKOVITOG BILJA I MNOGOBROJNE IZLETNICKE STAZE, ZAJEDNO U JEDNOM VISEBOJNOM SKLADU, SACINJAVAJU MAGICNE PREDELE PLANINE PELION!

Planina Pelon je bila poznata jos iz davnih vremena kao mesto prepuno lekovitim biljem I retkim vrstama cveca. U staro Grcko vreme mitologije, planina se smatrala kao letnja rezidencija Bogova sa Olimpa, kao I zemlja Kentavrosa. Na padinama tadasnje planine, vencavali su se Bogovi I poznati kraljevi (Kralj Pileas sa Boginjom Tetidom), odrzavana su dugogodisnja takmicenja u vestinama I lepoti izmedju Boginja (Ire, Athine I Afrodite). Postojala je I prva skrivena skola Rige Ferea,koja je maksimalno doprinela revoluciji protiv Turaka 1821.god.

Planina Pelion proteze se od severno-zapadne strane prema juzno-istocnoj, u duzini od 44 km. I sirini oko 10 km na jugu I 25km.na severnoj strani.
Njena juzna granica dospeva do mesta Platanorema, blizu mesta Neohori, a isto tako na severnoj strani do mesta Kaporema, u blizini manastira Flamourju. Najvislji vrh je na severnoj strani I na visini od 1624m.( vrh Pourianos Stavros). Sledeci nizi vrhovi su: Kotroni 1550m. Pliasidi 1547m. Aidonaki 1537m. Agriolefkes 1471m. Dramala 1455m. Shitzurali 1450m. Golgothas 1415m. Lagonika 1300m.

Na planini Pelion mozete naici na mnogobrojne prirodne izvore planinske vode. Neke od poznatih su Kaliakoudas I Lagonikas. Ukupan broj prirodnih izvora je 70. Pored njih postoje I mnogobrojni vodopadi, kao sto je primer Lagonika, zatim Vrihona, Kaliakoudas, kao I jedan od vecih I sa jakim padom, pod nazivom Feluka. U zimskim periodima kolicina I jacina vodopada je mnogo veca u odnosu na letnje periode.

Prateci planinske staze,zapazamo retke vrste flore I faune(biljni I zivotinjski svet). Oko 1500 razlicitih vrsta biljaka, I oko 14 razlicitih vrsta stanista koje su unistene. Planina Pilion je danas pod zastitom drzave, po upustvima 92/43 I 79/409 Evropske Zajednice. E U je dodelila I ustupila mesto poznatoj mrezi NATURA 2000, sa kodom GR 1430001.

U knjizi " Crvena knjiga biljaka u Grckoj", nalaze se mnoge vrste biljaka ( Campanula, Incurva, Lesquereuxia syriaca, Soldanella pelia, itd. Upisano je ukupno oko 38 nadjenih nesvakidasnjih vrsta biljaka.


Penjajuci se prema najvisljem vrhu planine, naici cete na mnogobrojne bukove sume, a na severnoj strani pronaci cete makedonsku vrstu jelke. Ispod gustih suma,nailazimo na zonu pod kestenima. Na trgovima u mnogim naseljima, zadivicete se platanima,starim vise stotina godina. Zaista zadivljujuci prirodni spomenici lepote!


Otprilike oko 24 udruzenih sela na Pelionu (za vreme Turske vladavine), stvorili su u to doba veliku trgovinsku opstinu u mestu Zagora, zajedno I njenu trgovinsku luku, u mestu Horefto.


Na planini Pelion, na njenoj najnizoj nadmorskoj visini, nailazimo na duge plantaze pod maslinama, na istocnoj strani I srednjoj nadmorskoj visini susrecemo plantaze jabuka,dok je na najvecoj visini proizvodnja krompira.


U svim godisnjim periodima Pelion zadrzava svoju posebnu I jedinstvenu lepotu koja tokom cele godine privlaci goste I posetioce u obilazak I opustanje!

.


Make a Reservation or Contact us


(*)
Invalid Input

(*)
Invalid Input

(*)
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

(*)

  RefreshInvalid Input

Please type these numbers

Read More

  • Pelion Putevi

    Pelion Putevi

    Kompletan vodic za sve posetioce koji vole pesacenje, Pelion! 16 staza razlicitih destinacija smesteni su ovde! Provedite jedinstvena iskustva planinarenjem, na najlepsim stazama prirode, na Pelionu!

QUALITY SELECTION 2013

 

BEST-3

 

On Line Rezervacije

Specijalne Ponude!

 
Content Development & Copyright: Thanasis Baroutas 2014
Fotos by: Ilias Pelion Kapetanakis, Thanasis Baroutas, Michalis Pornalis
Web Hosting Greece Inwebpro Ltd
Copyright © 2014 - Flamingohotel