Pelion Stari Voz

Dok boravite na odmoru, na planini Pilion, bilo bi pozeljno krenuti vozicem kroz Pilion, pod nazivom "Muncuri ". Vozic na Pilionu izradjen je iz dve faze-od 1894. do 1903. god. Konstruisao ga je italijanski inzinjer Evaristo De Kiriko ( Evaristo De Chirico), otac poznatog italijanskog slikara Djorgio De Kiriko ( Giorgio De Chirico).

Oko 80 punih godina vozic je bio glavna odrednica za siru sredinu, jer je pruzao znacajne usluge u razvoju istocnog Piliona, provozeci putnike I trgovinu iz Volosa do sela Miljes.

Danas posle 25 god. zastoja , vozic nastavlja ponovo istu relaciju. Pocetna stanica je iz sela Lehonija, zatim se penje na planinu ( zvizdi kao nekada), prolazeci pored mnogobrojnih tradicionalnih sela. Prvo Ano Gazea ( gde pravi malu pauzu), zatim Agia Triada, Agios Atanasios, Pinakates, Argireika, I zavrsava u selu Miljes.
U selu Miljes se duze zadrzava, jer se obavlja rucno okretanje lokomotive, gde je I zavrsetak pruge.

Zanimljivo je posmatrati okretanje lokomotive. Vozic se ponovo usmerava prema Lehoniji, za povratak nazad. Vozeci se ovim predivnim vozicem, na ovom dnevnom izletu mozete videti : jedinstvena remek dela De Kiriko u Evropi, 6 kamenih mostova sa duplim lukom, jedan most sa 5 lukova,sa 3 I 4 luka I jedan metalne konstrukcije.

Mozete videti I bezbroj zelenih predela, suma I mostova od kamena. Celokupni taj blagi prelaz iz snova u stvarnost, zajedno sa bogatom sumskom vegetacijom, slika je planine Pilion. Cak I stare zeleznicke stanice, predstavljaju znacajnu lepotu, a sa njima I pruge koje su odrzane u odlicnom stanju sve do danas (jedine su u Grckoj ).

Kada stignete u selo Miljes, znacajno je da obidjete hram Arhandjelima, gde je izmedju ostalog I znacajan istorijski detalj,-kada je 7.maja 1821.god. junak Antimos Gazis podigao zastavu u znak revolucije protiv Turske vladavine.

Pozeljno je posetiti I biblioteku " Psihis Akos "(dusa Akos), gde je I danas sacuvana istorijska zastava, zajedno sa vekovno starim rukopisima, knjige I retka dokumenta, iz vremena vladavine Turaka.

Takodje je lepo videti I FOLKLORNI NARODNI MUZEJ.
Putanjom preko planine iz sela Miljes, mozete stici u selo Vizica, pa zatim u selo Pinakates, onda u selo Sveti Djordje (Agios Georgios ). Na tom putu mozete videti brojne stare palate, crkve( stare male crkve) I manastire, koji nas vracaju u staro proslo vreme.

Zeleznicke staze kojim putuje voz, mozemo zameniti I planinarenjem ( gde uporedno sa prugom, postoji I putanja za pesacenje). Vazno je takodje napomenuti da postoji mogucnost iznajmljivanja voza od udruzenja, turistickih grupa, kao I mnogih drugih zainteresovanih turista.
Putovanje vozicem na Pilionu traje oko 90min. (sa 15min. odmora u Kato Gazei I vecom pauzom u selu Miljes). Vozi brzinom oko 20-25km. na sat.

Hotel Flamingo na Pelionu je jedan od hotela koji ce vam pomoci u svakom trenutku I dati vam sve informacije vezane za izlet vozicem.


 

INFORMATION: Tel: (+30) 24210 39723

.


Make a Reservation or Contact us


(*)
Invalid Input

(*)
Invalid Input

(*)
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

(*)

  RefreshInvalid Input

Please type these numbers

Read More

 • Misljenje posetioca

  Misljenje posetioca

  Sta su rekli nasi posetioci za Flamingo Hotel u Horeftu.

 • Razlozi da nas izaberete

  Razlozi da nas izaberete

  Upoznajte jedinstvene usluge u Flamingo hotelu, uzivajte u sjajnom odmoru I u jednom idilicno zelenom predelu.

 • Horefto Pelion

  Horefto Pelion

  Upoznajte jedan raj na zemlji, stvoren za idealan odmor, u prelepom mestu Horefto, na zelenoj poluostrvo Pelion.

 • Hotel

  Hotel

  Provedite nezaboravne odmore 20m.od mora u jednom od najboljih hotela na Pelionu!

QUALITY SELECTION 2013

 

BEST-3

 

On Line Rezervacije

Specijalne Ponude!

 
Content Development & Copyright: Thanasis Baroutas 2014
Fotos by: Ilias Pelion Kapetanakis, Thanasis Baroutas, Michalis Pornalis
Web Hosting Greece Inwebpro Ltd
Copyright © 2014 - Flamingohotel