Pelion Putevi

Kompletan vodic za sve posetioce koji vole pesacenje, Pelion! 16 staza razlicitih destinacija smesteni su ovde! Provedite jedinstvena iskustva planinarenjem, na najlepsim stazama prirode, na Pelionu!

Planina Pelion je idealno mesto za pesacenje. Takodje, istorija tog kraja nam ukazuje da su tim putevima prosli mitski bogovi, kentavri, divovi, vile, mnogi kraljevi I ratnici. Prelepa planina Pelion zajedno sa svojom bogatom vegetacijom, tradicionalnim naseljima, kao I panoramski pogled na more( iz mnogih mesta), privlace mnoge posetioce na njeno istrazivanje.

Celokupna " Stara putna mreza Peliona", kao I mnogi putevi I staze, presecaju planinu Pelion, duzine oko 190km. Svi povezani putevi I staze, sagradili su ih jos u dalekom proslom veku, mnogobrojni trgovaci, koji su bili mestani tih krajeva. U njihovoj izgradnji ucestvovali su najpoznatiji lokalni majstori, tehnicari I klesari u kamenu.

Za vreme obilaska, pesacenjem kroz planinu, nailazimo na mnoge sagradjene lucne, kamene mostove i arhitektonski ozidane kamene izvore vode. Zelenilo bogate vegetacije I prelepi predeli prirode, stvaraju osecaj bozanstvenog mira I prirodne lepote.

Zadnjih godina EOK ( Evropska Unija) je svojim ekonomskim doprinosom izvrsila detaljnu rekonstrukciju, kartografiju svih puteva na planini, izgradnju novih,kao I njihovo odrzavanje.


KRENITE SA NAMA NEKIM OD MNOGIH PUTEVA .Sa sigurnom I poslovnom pratnjom, zajedno sa nekim od nasih strucnih vozaca koje posedujemo. Na taj nacin moci cemo da pratimo sledece lokacije na Pelionu:

 

1. ZAGORA - HOREFTO

 Ukupno Provedeno Vreme  Opis  Teškoća
 1 sat

Od vrha planine spustamo se nanize prema moru

laka destinacija

Ovo je najlaksa staza koju mozemo da predjemo. Spustamo se putanjom iz sela Zagore, prema plazi, koja je smestena u selu Horefto.Na tom putu prolazeci kroz sumu, nailazimo na plantaze jabuka I maslina.

 

2. ZAGORA - TAKSIARHES – HOREFTO

 Ukupno Provedeno Vreme  Opis  Teškoća
 3 sata

od planine prema moru

laka destinacija

Prolazimo pored starog Despotskog manastira,pesaceci kroz sumu,plantaze jabuka,maslinjaka,kao I drugih obradivih povrsina. Staze kojima prolazimo su: uski puteljci, poljski putevi, gde je samo na jednom malom delu puta asfalt.

 

3. Puri – Analipsi – Horefto

 Ukupno Provedeno Vreme  Opis  Teškoća
 2.30 sata

primorska setnja

laka destinacija

Veci deo puta je staza kroz sumu, dok je u produzetku puta pescana plaza. U medjuvremenu, nailazimo na 3 crkve ( Sveti Jovan, Agiji Pandes, Analipsi ).

 

4. PURI – PERGAKIJA

Ukupno Provedeno Vreme  Opis   Teškoća
3.30 sata

Prelepa setnja sa prelepim pogledom na more I planinu, otprilike na visini od 500m

Srednje naporna

 

Promena visine izmedju nacionalne staze 02 koja spaja Pilion sa planinom Olimp, cine planinarenje fantasticnim. Prolazimo pored 2 stara kamena mosta, dok je preostala destinacija kamenim puteljkom.

 

 5. PURI – PROFITIS ILIJAS – PANAGIA RASOVA

Ukupno Provedeno Vreme   Opis  Teškoća
 2:00 sata

od sela prema planini

srednje naporna destinacija

Penjajuci se od sela Puri, nailazimo na prelepe prirodne predele prirode. Nalazimo I crkvu Profiti Ilija (SV.Prorok Ilija),kao I crkvu Agije Rasove. Povratak kolima.

 

6. KOKINOJA – PANAGIJA LESHIANI – AGIOS ATHANASIOS

 Ukupno Provedeno Vreme Opis  Teškoća
 5:00 sata

fantastican izlet, prolazeci kroz sumu

teska destinacija puta

Stigli smo u mesto Kokinoja kolima ( 2 sata I 15 minuta ). Krecemo u pesacenje putanjom kroz bukovu sumu, dolazeci tako do sume nazvanom Dri. Nailazimo na manastir Moni Surva, prolazimo pored crkve Svetog Nikole, zatim crkve Bogorodice Leshiani, I dolazimo do male crkve Agios Athanasios. Na tom putu susrecemo I 2 polukruzna mosta. Povratak kolima.

 

7. KASTANICA – PANAGIJA LESHIANI

 Ukupno Provedeno Vreme Opis  Teškoća 
 3 sata  Prelepa setnja sa prelepim pogledom na more I planinu laka destinacija

Krecemo pesacenjem kroz gustu sumu, silazeci I prateci zadivljujuce predele planine. U daljini postoji veliko jezero Karla, koje je smesteno u Tesalijskoj ravnici. Nailazimo I na manastir Sourvias, kapele crkve Agios Nikolaos, Panagije Leshiani , kao I jedan polukruzni most.

 

8. VOULJA – KORMOS

 Ukupno Provedeno Vreme Opis  Teškoća 
 4:00 sata

spustajuci se pesacenjem kroz bukovu sumu punu osvezenja

Srednje naporna setnja

Stizemo do mesta Voulja kolima ( 2 sata I 30minuta). Krecemo u obilazak, spustajuci se kroz bukovu sumu. Na tom putu nailazimo na polukruzni most nazvan Poru I kanal nazvan Lagonika. Na celokupnom putu prolazimo fantasticne predele, guste sume I mnogobrojne hladne I osvezavajuce potoke, sa prirodnom planinskom vodom.

 

9. HANJA - CANGARADA

 Ukupno Provedeno Vreme  Opis  Teškoća
5:00 sata

najduza staza na Pelionu No 1

teska staza

Krecemo iz mesta gde je ski centar Hanion pod nazivom-Agriolefkes. Prolazimo pored vrha Golgotas, I drugim nazvanim Mega Isoma. Spustajuci se niz planinu nailazimo na poznato turisticko mesto Cangarada. Povratak kolima.

 

10. HANJA - VIZICA

 Ukupno Provedeno Vreme  Opis  Teškoća
 5:00 sata

Jedna od najduzih staza na Pelionu No 2

teska staza

Od ski centra u mestu Hanja, spustamo se do slikovitog Pilioritskog mesta Vizica. Jedinstveni putanja koju mali broj posetilaca poznaju,a koja pruza istrazivacima, jedinstvene prirodne predele netaknute prirode, koja su zaista prirodno bogatstvo. Vracamo se kolima.

 

11. MAKRINICA - PURI

 

 Ukupno Provedeno Vreme  Opis  Teškoća
 7:00 sata

Samo za iskusne planinarce

tezak teren

Krecemo sa pocetne staze iz mesta Makrinica, penjajuci se prema vrhu Piliona. Na izlazu iz mesta susrecemo crkvu Profitis Ilijas, stari kameni most u Kroneri- potok Ksirja, zatim skloniste planinarskog drustva ( blizu najvisljeg vrha na Pilionu – Puorijanos Stavros),izvore Lagonikas, Agija Marina,Profitis Ilijas, koji nas dovodi do cilja u mastu Pouri.

 

12. PALJA MITZELA - VENETO

 Ukupno Provedeno Vreme Opis  Teškoća
 5:00 sata

Samo za iskusne planinare

teska staza

Stizemo u mesto Mitzela kolima. ( 1sat I 30 minuta ). Prateci stazu pod brojem 02, pruza nam se prelep panoramski pogled na plaze, pogled na mitski predeo sa pecinama, kao I strmih stena sa severne strane Piliona. Povratak

 


13. POURI - VENETO

 Ukupno Provedeno Vreme Opis   Teškoća
 9:00 sata

Za dinamicne planinare

teska staza

Duga staza, na cijoj ¾ puta postoje samo male I uske staze. Susrecemo prelepe predele blizu divljih I nedostupnih plaza, mesto na kome je nekada davno bila unistena Kserska flota. Takodje, mozemo videti I mnoge pecine, a isto tako I 2 polukruzna stara mosta. Mozemo se vratiti u Horefto brzim motornim camcem ( iz mesta Veneto).

 

14. CANGARADA - DAMOUHARI

 Ukupno Provedeno Vreme  Opis Teškoća
 1:00 sat

Veoma laka

odmorna staza

Ovaj izlet mozete provesti I sa svojom porodicom, ukljucujuci I decu.

 

15. KSURIHTI - MILJES

 

 Ukupno Provedeno Vreme  Opis Teškoća
 3:00 sata

dobra staza

relativno laka

Krecemo iz sela Ksurihti prateci stare staze I puteve,prolazeci kroz sumu. Celokupan izlet je veoma lak,lep I pristupacan.

 

16. OBILAZAK OKOLINE MESTA SOURVIAS I povratak kolima.

Pored gore navedenih staza, koje su uglavnom vezane za pesacenje I planinarenje, mozemo da krenemo u obilazak prirode u okoline mesta Sourvija. Ovakav nacin atrakcije zahteva voznju kolima, kako bi stigli do tamo.

 

TAKODJE, mozemo da spojimo izlet kolima I setnje u isto vreme, sa zaustavljanjem na odredjenim mestima i obilazak :
1) Polukruzni mostovi u mestu Vrios. 2) Pergakija. U mestu Landovito mozemo da prosetamo kroz staru bukovu sumu, koja nas vodi do kraja gde se nalaze pecine. Mozemo cak da vidimo I unutrasnjost pecina, kretajuci se baterijskom lampom u unutrasnjost (otprilike oko 10m.duboko). Celokupan izlet je oko 4 I po sata kolima, 3 krace setnje(svaka otprilike oko pola sata ).

Na kraju mozemo da sami napravimo plan obilaska okoline, prelepe kratke ili duze izlete. Svaki deo I svaki kraj na Pilionu je pristupacan, nevezano, kolima ili pesacenjem.

 

SAVETI ZA JEDNO BEZBEDNO PESACENJE


Za vreme pesacenja ili planinarenja, trebalo bi nositi vunene carape, cizme( udobne,I da se ne klizaju), debele duge pantalone, kosulju ili bluzu sa dugim rukavima,sesir letnji ili platnenu kapu.


Takodje, uvek bi trebalo poneti sa sobom vodu, poneko suvo voce ili suve plodove.

Poznato je da organizujemo I lokalne obilaske do istorijskih izvora Zagore, kao I izlete do mnogobrojnih tradicionalnih I svetih mesta u okolini.
Mnogi navedeni izleti su indikativni. Mi vam u svakom slucaju pruzamo mnogobrojne mogucnosti za obilazenje starih puteva I obilaska kraja. Mesta koja nisu upisana I navedena na karti,poznaju iskljucivo nasi vozaci. Programi se ostvaruju u zavisnosti od zelje gostiju I vremenskog stanja.

Jedna vizija slike svih izletnickih mesta na Pilionu, obradjena je u tri karte, izdavackog izdanja: " Anavasi" " Vorio Pilio I Notio Pilio " ( Severni Pilion I Juzni Pilion ). Razmera 1:50000 I Kentriko Pilio (Centralni Pilion) u razmeri 1:25000.

Obavestenje:
Za svako vase ucestvovanje u razlicitim aktivnostima, potrebno je poverenje, razumevanje I pravilno obavestenje. Takodje, neophodno je I vase dobro fizicko stanje.


.


Make a Reservation or Contact us


(*)
Invalid Input

(*)
Invalid Input

(*)
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

(*)

  RefreshInvalid Input

Please type these numbers

Read More

  • Planina Pelion

    Planina Pelion

    Uzivajte u jednom obilasku planine Pelion. Sigurno cete ostati zadivljeni njenom lepotom, retkim vrstama bilja,bogatstvom vegetacije,a isto tako I njenim zivotinjskim svetom!

QUALITY SELECTION 2013

 

BEST-3

 

On Line Rezervacije

Specijalne Ponude!

 
Content Development & Copyright: Thanasis Baroutas 2014
Fotos by: Ilias Pelion Kapetanakis, Thanasis Baroutas, Michalis Pornalis
Web Hosting Greece Inwebpro Ltd
Copyright © 2014 - Flamingohotel